Att ha ett lån eller en kredit bakom sig är idag ingen ovanligt. Sanningen är att majoriteten av alla vuxna människor har någon form av skuld som de betalar av varje månad. Anledningen till varför man har ett lån kan vara mycket varierande. Vissa lånar för att kunna studera, andra lånar för körkort, för semester, ny bostad eller ny inredning.

Marknaden erbjuder flera olika typer av lån som man kan använda sig av och som är specifikt framtagna för vissa ändamål. Det finns bolån som du använder när du ska köpa en lägenhet eller ett hus och det finns billån för den som ska köpa bil. Däremellan har du också smslån, snabblån och privatlån eller varför inte företagslån eller båtlån.

Har du inte tagit ett lån tidigare kan det vara svårt att veta hur processen går till, men vi ska hjälpa dig att reda ut de vanligaste funderingarna.

Ansökningsprocess

En låneansökan sker idag vanligtvis över internet. Du kan välja att vända dig direkt till en specifik bank, men du kan också använda dig av en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra de bästa lånen för ditt ändamål. Du börjar med att fylla i vad det är för lån som du vill ha, hur mycket du vill låna och hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka lånet. Därefter fyller du i information om din inkomst och skickar iväg din ansökan.

En kreditupplysning kommer att tas på dig för att se att din ekonomi kan hantera det ansvar som kommer med ett lån. Kreditupplysningen ligger också till grund för vilken ränta du kommer att få.

Återbetalning

Ett lån är lånade pengar och det betyder att de måste betalas tillbaka till banken eller långivaren. Det vanligaste är att man betalar genom autogiro, vilket betyder att pengarna automatiskt dras från ditt konto. Betalningen sker en gång i månaden och oftast i slutet av månaden. För stora lån kan du ha många år på dig att betala tillbaka, medan mindre lån eller så kallade smslån oftast har en löptid på några enstaka månader.

Om du inte kan betala ditt lån måste du höra av dig till banken för att hitta en lösning. I annat fall kommer din uteblivna inbetalning att gå vidare till inkasso och därefter Kronofogden, vilket är något du absolut vill undvika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *